Skoči na glavno vsebino
Select Page

V preteklem tednu so otroci iz Mavrične skupine vrtca Sv. Ana, pod budnim očesom vzgojiteljic Bernarde in Romane ter članov gasilskega društva Sv. Ana, združili svoje moči in ideje ter zgradili, sestavili gnezdo za štorklje, ki bo z vrha gasilskega doma vabilo, da si nov štorklji par v njem ustvari svojo družino in se pridruži že stalnemu paru na šolski strehi.

 

Preberite si nekaj zanimivosti o beli štorklji.

Bele štorklje so visoke, dolgovrate močvirske ptice z dolgimi rdečimi nogami in ravnim, koničastim rdečim kljunom. Njihovo belo perje na glavi, vratu in telesu se jasno loči od črnega perja na perutih. Včasih lahko opaziš, da se njihova črna peresa bleščijo v vijoličnih in zelenkastih tonih.

S kljuni povzročajo značilen zvok, saj se sliši, kot da bi skupaj udarjali dve debeli leseni palici.

Belo štorkljo najlažje opaziš na gnezdu, vendar jo z lahkoto vidiš tudi na vlažnih in sveže pokošenih travnikih. Gnezda bele štorklje so zelo velika in zgrajena na visokih mestih z dobrim razgledom. Veliko jih je v Pomurju in Podravju, pa tudi na Dolenjskem, Gorenjskem, v Beli krajini, na Notranjskem in Ljubljanskem barju.

V Evropi jih lahko opazuješ od marca do poznega avgusta.


Mladiči imajo siv kljun in medlo rdeče noge. Tudi sicer so bolj sivkaste barve kot njihovi starši.

Bele štorklje se hranijo z glodavci, deževniki, ličinkami, majhnimi plazilci in dvoživkami. Niso izbirčne – hranijo se z živalmi, ki so najbolj pogoste v okolici, kjer živijo. Od srednjega veka naprej bele štorklje v Evropi gradijo svoja gnezda na objektih, ki jih je zgradil človek. Gnezda lahko najdemo na strehah, stolpih, dimnikih, telefonskih drogovih, stenah, kozolcih in posebej narejenih nosilcih za gnezda. Bele štorklje se vsako leto vrnejo v isti kraj ali vsaj v njegovo bližino, kjer zatem gnezdijo. Mladiči se vedno vrnejo v kraje, kjer so se izvalili – najdemo lahko tudi gnezda, ki so stara več kot 100 let! Bele štorklje prezimujejo v osrednji Afriki. Na žalost belih štorkelj ne moremo videti v vseh evropskih državah. V zadnjem stoletju je število belih štorkelj, ki se vračajo v Evropo, upadlo. Razlog za to je predvsem povezava med klimatskimi spremembami in izgubo mokrišč.

Vir: http://www.springalive.net/sl-si/springalive/bela_storklja (21.5.2019)

(Skupno 267 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST