Geslo letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi Kruh za zajtrk – super dan! Ta kruh smo si v Rožnati igralnici pobližje pogledali. Otroci so spoznali pot od zrna do kruha. Ogledali smo si pšenična zrna in jih z mlinom zmleli v moko. Moki smo dodali še kvas, sol in vodo. Iz teh sestavin je z nekaj gnetenja nastalo fino testo, ki je čim dalj časa počivalo, tem bolj je rastlo. Ko je dovolj zrastlo, so nam naše kuharice kruh spekle. Pri nas je bil sicer ta kruh za popoldansko malico. Smo pa si slasten domač kruh, maslo, med, mleko in jabolko privoščili naslednji dan v petek. mmm, ta domača hrana je pa slastna!
KRUHEK (Anja Štefan)
Bela moka, lonček vode,
košček kvasa, ščep soli,
če to dobro skupaj zmešaš,
fino se testo dobi.
Že pripravljena je peč,
hlebček kruha – dobra reč!